Ny fotograf – hvad vil du gerne vide?

Når man starter op med fotografering, vil man bare gerne tage nogle billeder, lægge dem på nettet og få en masse “Like”s.

Det er sjældent det er sådan det foregår. Her vil jeg give nogle gode råd, til dig som er nystartet, så de fejl du uvægerligt vil laver, forhåbentligt kan formindskes.

Fotografer i raw

Jeg kan ikke lære dig at fotografere, men jeg kan give dig et meget vigtigt råd – fotografer i raw. Når det er sagt, så er det ret vigtigt om du skal sende dine billeder fra dit kamera, for så ville jeg fotografere både i raw+jpg. Raw er et meget “fladt” og kræver redigering i et program som Lightroom ol.

Men du sagde jo lige at jeg skulle fotografere i raw – ja og det er fordi, i raw har du mulighed for at “redde” et billed der ikke er blevet så godt.

Rod i systemet – system i rodet

Ligegyldigt om du skal sende dine billeder direkte på nettet eller redigere dem i et program, så er det vigtigt at gennemtænke et arkivsystem til dine billeder.

Hvis du ikke bruger et program, så gør som et minimum dette når du flytter dine billeder ind på din harddisk.

Omdøb dine billeder til et meningsfuldt navn, dagsdato og et fortløbende nr., læg den i en mappe der også har et meningsfuld navn, og denne mappe ligger så i en mappe med årstallet i mappen “Billeder”.

stifinder_lr

F.eks. har jeg taget et billed ved “Søerne” i København d. 12-3-2018. Filen kommer så til at hedde “Soerne_120318_001”, de sidste 3 cifre er det fortløbende nummer. Altså ser stien sådan her ud: Billeder -> 2018 -> København -> Soerne_120318_001. Ved at gøre dette, forbereder du dig også på måske at bruge en program som Lightroom en dag.

mapper_lr

Hvis du bruger et program, kan dette som regel hjælpe dig med ovennævnte, her vil jeg så tilføje, at det ville være en rigtig god ide også at tilføje “keywords”, når du gemmer billederne, da det bliver væsentligt nemmere at finde et bestemt billed igen. Jeg har i skrivende stund over 30.000 billeder i mit Lightroom katalog, og jeg priser mig lykkelig for dette system, samt mine “keywords”.

Valg af program/editor

Jeg har mest erfaring med “Lightroom Classic CC” og “Capture One for Sony”. Jeg har prøvet divers andre, men jeg vil ikke nævne dem her, da jeg mener at man som nybegynder skal finde sig et program, hvor der er massiv hjælp at hente på nettet.

Begge ovennævnte programmer er gode og kan stærkt anbefales. Igen, tænk dig godt om, og byg et fornuftigt arkivsystem. Og tænk stort, for det kan det hurtigt blive.

Udstyr

Lad være med at købe dig fattig i udstyr, det er ikke udstyret der tager gode billeder, det er fotografen. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har hørt den sætning, og den er da også til dels rigtig, men der er altså noget helt specielt ved at have det sidste nye. Find ud af med dig selv, hvad du vil med din fotografering og afstem den så med din økonomi. Har du valget mellem et nyt kamera og et nyt objektiv, så kan det næsten altid bedst betale sig at købe objektivet, hvis dette er en opgradering.

Lad være med at købe alt muligt ekstra udstyr. Her er en liste over det vigtigste som nybegynder.

 1. Et all-round kamera.
 2. Et all-round objektiv.
 3. Blitz.
 4. SD-kort der har den rette hastighed til dit kamera.
 5. En kamerataske eller en hjemme-foret taske der kan beskytte dit kamera.

Vi lider alle sammen af en eller anden grad af  *GAS (Gear Acquisition Syndrome), så pas på, og få nu taget en masse billeder, inden du lader dig friste til at købe både det en og det andet. Ja, det kan hjælpe din fotografering, men det er kun øvelse der forbedre dine billeder.

Hvor skal mine billeder hen online?

Jeg kan kun liste dem jeg selv bruger, for det afhænger af, hvad du vil med dine billeder.

 1. Instagram
 2. Facebook
 3. Flickr
 4. 500px, her kan du vælge at sætte nogle billeder til salg.
 5. Clickasnap, her tjener du penge ved at folk kigge på dine billeder.
 6. Twitter
 7. WordPress
 8. Hjemmeside
 9. Google+
 10. Jeg deler så også flere af stederne til f.eks. Pinterest og diverse grupper på facebook.

De fleste steder jeg nævner her, kan der sendes “automatisk” til fra Lightroom.

Konklusion

Der er meget at tage stilling til, men der er kun en måde at være fotograf på – kom ud af døren og tag nogle billeder.

*GAS (Gear Acquisition Syndrome) = behovet for at købe udstyr.

 

 

Forfatter rikkecp

Fotograf bosiddende i Holbæk, Danmark. Fotograferingen er på hobby-plan siden 2015.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s